Tuesday, February 07, 2012

Il carnevale di Venezia


Olaszországban -más országokhoz hasonlóan - a farsangot kb negyven nappal húsvét előtt ünnneplik, hamvazószerda jelzi a farsangi időszak végét.
A farsang Olaszország-szerte egy nagy téli festa: parádékkal, álarcosbállal, nagy zene-bonával, konfettivel, tréfákkal, egymás megviccelésével, mint ahogy a közmondás tartja : " A Carnevale Ogni Scherzo Vale" - Farsangkor minden tréfa ér.
A farsang gyökerei a pogány időkig nyúlnak vissza; ezeket a hagyományos télbúcsúztató szokásokat alakították azután a keresztény hitvilág rituáléihoz. Annak ellenére, hogy a farsang egy konkrét időponthoz kötődik, Velencében és más olasz városokban az ünneplés már pár héttel azelőtt elkezdődik.
A tradicionális karneváli maszkok és jelmezek fontos kellékei a velencei karneválnak. Ezek Velence jelképeivé váltak és egész évben árusítják az olcsótól kezdve a kidolgozott, szinte művészi remeknek beillő drága darabokig, amelyekben gyönyörködhetünk Velence sikátoraiban sétálgatva. Vannak velenceiek, akik a karneváli időszaka alatt végig jelmezt viselnek.

No comments: