Thursday, November 01, 2012

Mindenszentek és halottak napja Olaszországban

Ognissanti-nak, vagy Festa di Tutti i Santi-nak nevezik. November 1-én a Mindenszenteket ünneplik, 2-án pedig a halottak napját, a Commemorazione dei Defunti, avagy a giorno dei morti-t.
A hagyomány szerint ezen a napon elhunyt szeretteink visszatérnek és meglátogatnak minket. Egész Olaszországban, minden régiónak megvannak az ősi  tradíciói ezen a napon, de mindnek egy célja van:  fogadni, vígasztalni és megbékíteni a halottakat. A teljesség igénye nélkül pár hagyomány: Friuliban éjszakára égve hagynak egy lámpát és kenyeret, vizet raknak ki, Lombardiában is vizet helyeznek ki, hogy a holtak szomjúságukat oltani tudják, Trentino-ban pedig éjszakára kinthagynak egy terítéket az asztalon és így tovább.
A kereszténységgel a néphitek eltűntek, vagy beolvadtak a vallásba és így  a mai napig megmaradtak.

Az ünnepnek megvan a maga étele, édessége is, ez a Fave dei morti névre hallgat, magyarul a holtak babja. Állítólag azért bab, mert alakjában és állagában ez hasonlít legjobban a csontra. Sok helyen november 2-ra virradó éjszaka a megterített asztalra teszik és így várják eltávozott szeretteiket.

Fave dei morti


Végül Pascoli, La tovaglia című  versét idézem, ami erről az ünnepről szól:

"Entrano, ansimano muti:
ognuno è tanto mai stanco!
e si fermano seduti
la notte, intorno a quel bianco.

Stanno li sino a domani
col capo tra le mani,
senza che nulla si senta
sotto la lampada spenta."

(forrás: http://www.mentaerosmarino.org/fave-dei-morti-semplici-dolcetti/, http://www.intrage.it/rubriche/festivita_ricorrenze/morti_ognissanti/2_novembre_italia/index.shtml)1 comment: